4 Soki z warzyw - jak zdrowo się odżywiam.

Soki z surowych warzyw dostarczają naszemu organizmowi wartości odżywcze najwyższej jakości. 


Soki z warzyw oczyszczają nasz organizm, wzmacniają i sprawiają, że jesteśmy pełni energii.
Polecane są w szczególności dla dzieci oraz dla wszystkich, którzy chcą zdrowo jeść a przy tym nie mieć problemów z nadmiernymi kilogramami. 
Idealnie sprawdzają się dla osób prowadzących aktywny tryb życia oraz dla kobiet w ciąży.

W mojej rodzinie przeprowadzam obecnie rewolucję żywieniową. Spożywamy niezmiennie od lat zbilansowaną dietę, w której zawarte są między innymi ryby, mięso, nabiał, owoce i warzywa. 
Nie jest to jednak wystarczające. Okazuje się, że przy aktywnym uprawianiu sporu nie wystarczy dawka pokarmu jak u pozostałych osób. Nie wystarczające są też dodatkowe witaminy i suplementy przyjmowane po wysiłku codziennego treningu. 
Na niedobory witaminowe szczególnie narażone są dzieci w wieku szkolnym intensywnie uprawiające jakąś dziedzinę sportu.
Tak jest w przypadku mojej rodziny.
Postanowiłam podzielić się z Wami moimi doświadczeniami.

W dzisiejszym wpisie przybliżę Wam soki warzywne, które ze względu na niskie żelazo u córki, wprowadziłam do codziennej diety.
Do tej pory soki robiłam tylko około dwa razy w tygodniu. 

Sok z buraka, soki z warzyw.

Jest to jeden z popularniejszych soków. Ze względu na jego właściwości wskazany jest dla dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, kobiet w ciąży i osób aktywnych.
Właściwości zdrowotne i odżywcze buraka nie sposób wymienić. 
Posiada barwniki, występujące również w czerwonym winie, czyli antocyjany. Dzięki nim stajemy się bardziej odporni.  Zawiera też kwas foliowy, witaminę C i B1. 
Żelazo, wapń, magnez i potas to tylko niektóre z licznie występujących w nim pierwiastków mineralnych. 
Burak jest środkiem krwiotwórczym zalecanym między innymi przy anemii. 
Korzystnie też wpływa na rozwój płodu oraz pomaga unormować poziom cholesterolu. 
Po obróbce termicznej burak, podobnie jak wiele innych warzyw, traci wiele cennych wartości, dlatego zalecane jest spożywanie go w postaci soku. 



Aby sok z buraka był i smaczny i bogaty w wartości wzbogacam go jabłkiem i cytryną. Witamina C wspomaga przyswajanie przez organizm żelaza. Dodaję też natkę pietruszki i trochę marchwi.
Bardzo smaczny sok wychodzi z dodatkiem pietruszki i selera.


Ze smakiem można poeksperymentować.
Z widocznych na zdjęciu składników wychodzi szklanka soku.










Sok z marchwi, soki z warzyw.


Sok z marchwi jest bardzo smaczny. Lubiany również przez najmłodszych.
Wykonany samodzielnie w domu stanowi bogata dawkę witamin i minerałów.

Z 2 do 3 marchewek średniej wielkości i jabłka otrzymamy szklankę smacznego i zdrowego soku.


Aby urozmaicić smak soku marchewkowego dodaję również banana. Można go zgnieść widelcem lub użyć blendera. Do blendowanej części soku dodaję inny owoc nie nadający się do sokowirówki, na przykład winogrona czy liczi. 
Otrzymaną "papkę" mieszam ze świeżo otrzymanym z sokowirówki sokiem z marchwi. 


Marchew jest bogatym źródłem beta karotenu. 
Składnik ten wzmacnia odporność, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz przyśpiesza opalanie. Szklanka soku dziennie sprawi, że nasza skóra będzie śniada i opalona. Będzie miała też piękny i zdrowy wygląd. 


Marchew korzystnie wpływa na trawienie. Jest moim ulubieńcem ze względu na walory smakowe. 




Sok z pomidora, soki z warzyw.



Sok pomidorowy wzbogacam zblendowaną świeżą bazylią. Można go przyrządzić w formie zupy z dodatkiem pieprzu, soli i kilku kropli oliwy z oliwek. Pikantna wersja z dodatkiem kropli tabasco. Do wersji bardziej przypominającej zupę można dodać paprykę świeżą. Idealnie poradzi sobie z tym zestawem sokowirówka. Zupa na zimno będzie pożywna, zdrowa i bardzo smaczna.
Wyśmienicie też smakuje w gęstszej konsystencji soku, którą otrzymamy dodając inne warzywa takie jak pietruszkę lub seler.




Pomidor jest bogaty w sok dlatego z około trzech wyjdzie nam już szklanka smacznego soku.

Pomidory wspomagają trawienie oraz wzmacniają naszą odporność.  Są niskokaloryczne. Można zatem jeść i pić soki pomidorowe bez obaw o naszą wagę. Zawiera witaminę A, C i K pomagające zapobiegać krwotokom.




Sok z natki pietruszki, soki z warzyw.



W moim domu mam aktywnych miłośników sportu. Codzienne treningi sprawiają, że organizm potrzebuje dodatkowego wzmocnienia. U córki wystąpiła anemia z niedoboru żelaza. Jest wysoka i szybko się rozwija a dodatkowo ma codziennie treningi w klubie sportowym , do którego należy. Obie córki biegają, grają w siatkówkę. Mąż również dwa razy w tygodniu gra na sali w siatkówkę.
Dlatego w ostatnim czasie wiele czytałam jak mimo zdrowego codziennego odżywiania i przyjmowania suplementów wzbogacić dietę dla mojej rodziny.


Natkę pietruszki podaję do wielu potraw. Dzieciom nie zawsze smakuje surowe warzywo dlatego postanowiłam wypróbować sok z natki pietruszki.
Córki bardzo polubiły ten sok. Dodaję natkę, jabłko, trochę marchwi i cytrynę.


Wszystkie soki z warzyw można posłodzić do smaku miodem.




Soki z warzyw są podstawowym elementem zbilansowanej diety.


O wartościach odżywczych warzyw i owoców pisałam również tu zdrowo się odżywiam


Zaciekawiły Was soki z warzyw ?
Smacznego :)

4 komentarze: