Zdrowo się odżywiam. Jak dbać o własne zdrowie.


Jak dbać o własne zdrowie.

Przedstawiam Wam mój dzień pod hasłem: zdrowo się odżywiam. 
Kilka zasad:
jem często w małych ilościach,
5 posiłków dziennie,
owoce do godziny 12.

Dzisiaj omówię propozycje na pierwsze i drugie śniadanie.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i daje nam energię na cały dzień. Powinno być zatem lekkie, zdrowe i sycące. 

Jogurt naturalny lub owocowy.
Jogurt naturalny można wzbogacić łyżką domowej konfitury.
Ja mam w słoiczku maliny.

Jeśli lubisz ładny wygląd swojego dzieła podpowiadam jak przyozdobić w prosty i tani sposób słoiczki domowych przetworów.
Potrzebujesz foremki papierowe na babeczki, gumki recepturki lub wstążeczki.
Foremki najczęściej pakowane są po 40 60 sztuk i kosztują około 4 zł.

Do jogurtu dodaję w dowolnej konfiguracji:
płatki owsiane,
otręby pszenne,
siemię lniane (powinno być świeżo zmielone),
musli chrupiące z miodem, z ziarnami lub z bakaliami.

Jogurt naturalny zamiast konfitur można posłodzić miodem.


Wszystkie dodatki w jogurcie miękną i są bardzo smaczne.


Oddzielnie kupuję bakalie i ziarna, którymi wzbogacam pożywne jogurtowe śniadanie. 
Może to być dynia, słonecznik, migdały oraz suszone rodzynki, żurawina, morele czy śliwka.
Smak jogurtu wzbogacą świeże owoce np. banan pokrojony w kostkę oraz płatki śniadaniowe.



Pieczywo wybieramy najlepiej ciemne.
Może to być chleb orkiszowy lub żytni na zakwasie.
Zaleca się również pumpernikiel.

Pszenica orkiszowa nie tak dawno była zbożem powszechnie uprawianym. Obecnie nie jest tak popularna dlatego produkty z niej produkowane są znacznie droższe.
W sklepach z mąki orkiszowej dostępne jest pieczywo i kaszki orkiszowe. Można trafić również piwo z orkiszu.
Z mąki orkiszowej można robić naleśniki, gofry, pizzę, kleiki i domowy makaron.

Mąka, którą wytwarza się z pszenicy orkiszowej jest bardzo zdrowa.
Reguluje pracę jelit i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Orkisz wzmacnia serce, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych.
Orkisz ma w sobie duże ilości aminokwasów,  witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Orkisz ułatwia również trawienie oraz wzmacnia naszą odporność. Pieczywo orkiszowe obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. 

Pieczywo z ziarna żyta bogate jest w węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, substancje mineralne oraz witaminy. Idealny dla osób aktywnych i odchudzających się. Chleb żytni obniża poziom tzw. złego cholesterolu i ogranicza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Pumpernikiel jest doskonałym chlebem dla osób chcących zgubić kilka kilogramów. Produkowany jest z mąki żytniej.
Pumpernikiel ma niski indeks glikemiczny dlatego można go spożywać jako alternatywę węglowodanową.

  
W zastępstwie tradycyjnego pieczywa spożywać możemy także pieczywo chrupkie będące źródłem błonnika pokarmowego np. firmy Sanko.
Popularne są również suchary pszenne lub ryżowe wafle.

Możemy tradycyjnie spożywać pieczywo z wędliną czy serem. 
Polecam natomiast wykorzystać składniki widoczne na fotografii i przyrządzić pyszną sałatkę



11 komentarzy: