Jak dbać o własne zdrowie.
Przedstawiam Wam mój dzień pod hasłem: zdrowo się odżywiam.
Kilka zasad:
jem często w małych ilościach,
5 posiłków dziennie,
owoce do godziny 12.
Dzisiaj omówię propozycje na pierwsze i drugie śniadanie.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i daje nam energię na cały dzień. Powinno być zatem lekkie, zdrowe i sycące.
Jogurt naturalny lub owocowy.
Jogurt naturalny można wzbogacić łyżką domowej konfitury.
Ja mam w słoiczku maliny.
Jeśli lubisz ładny wygląd swojego dzieła podpowiadam
jak przyozdobić w prosty i tani sposób słoiczki domowych przetworów.
Potrzebujesz foremki papierowe na babeczki, gumki recepturki lub
wstążeczki.
Foremki najczęściej pakowane są po 40 – 60 sztuk i kosztują około 4 zł.
Do jogurtu dodaję w dowolnej konfiguracji:
płatki owsiane,
otręby pszenne,
siemię lniane (powinno być świeżo zmielone),
musli chrupiące z miodem, z ziarnami lub z bakaliami.
Jogurt naturalny zamiast konfitur można posłodzić miodem.
Wszystkie dodatki w jogurcie miękną i są bardzo smaczne.
Oddzielnie kupuję bakalie i ziarna, którymi wzbogacam pożywne jogurtowe
śniadanie.
Może to być dynia, słonecznik, migdały oraz suszone rodzynki,
żurawina, morele czy śliwka.
Smak jogurtu wzbogacą świeże owoce np. banan
pokrojony w kostkę oraz płatki śniadaniowe.
Pieczywo wybieramy najlepiej ciemne.
Może to być chleb orkiszowy lub żytni na zakwasie.
Zaleca się również pumpernikiel.
Pszenica orkiszowa nie tak dawno
była zbożem powszechnie uprawianym. Obecnie nie jest tak popularna dlatego
produkty z niej produkowane są znacznie droższe.
W sklepach z mąki
orkiszowej dostępne jest pieczywo i kaszki orkiszowe. Można trafić również piwo z orkiszu.
Z mąki orkiszowej można robić
naleśniki, gofry, pizzę, kleiki i domowy makaron.
Mąka, którą wytwarza się z pszenicy orkiszowej jest bardzo zdrowa.
Reguluje pracę jelit i łagodzi
dolegliwości żołądkowe.
Orkisz wzmacnia serce, zapobiega
powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych.
Orkisz ma w sobie duże
ilości aminokwasów, witamin i
pierwiastków ważnych dla zdrowia. Orkisz ułatwia również trawienie oraz wzmacnia naszą odporność. Pieczywo orkiszowe
obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na
cukrzycę typu 2.
Pieczywo z ziarna żyta
bogate jest w węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, substancje mineralne
oraz witaminy. Idealny dla osób aktywnych i odchudzających się. Chleb żytni
obniża poziom tzw. złego cholesterolu i ogranicza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Pumpernikiel jest doskonałym chlebem dla osób chcących zgubić kilka kilogramów. Produkowany jest z mąki żytniej.
Pumpernikiel ma niski indeks
glikemiczny dlatego można go spożywać jako alternatywę węglowodanową.
W zastępstwie tradycyjnego pieczywa spożywać możemy
także pieczywo chrupkie będące źródłem
błonnika pokarmowego np. firmy Sanko.
Popularne są również suchary pszenne lub ryżowe wafle.
Możemy tradycyjnie spożywać pieczywo z wędliną czy serem.
Polecam natomiast wykorzystać składniki
widoczne na fotografii i przyrządzić pyszną sałatkę.
Przygarnęłabym to jedzonko:))
OdpowiedzUsuńForemki w wisienki najlepsze!
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm smakowite
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym pieczywem chrupkim, kiedyś jadłam głównie takie pieczywko i byłam laska :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńto wracamy do dobrych nawyków, ja też się ciągle motywuję w tym temacie :)
OdpowiedzUsuńexstra jedzonko :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję i smacznego - zachęcam do takiego :)
Usuńsuper post :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślę buziaki ;)
Usuń