Jakie zdrowotne właściwości mają owoce i warzywa.
Zmiany w swoim wyglądzie rozpoczynamy na talerzu. Jeśli chcesz zachować młodzieńczy wygląd dłużej powinnaś w swojej diecie uwzględnić owoce i warzywa.
Dla przykładu jagody, truskawki i bazylia wzmacniają włókna kolagenowe i zmniejszają ryzyko powstawania „pajączków” czyli pękających naczynek. Spowalniają także procesy starzeniowe.
Dowiedz się więcej o wybranych składnikach.
Melon właściwości odżywcze – zdrowie
Melon
zawiera beta karoten, który wspomaga funkcjonowanie wzroku.
Ponadto beta-karoten pomaga na dłużej zachować opaleniznę.
Odmiany melona o pomarańczowym miąższu zawierają związek należący do grupy karotenoidów
(pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych). Związek ten jest
przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz
miażdżycy.
Melon zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom
ciśnienia.
Spożywanie melona wskazane jest w chorobach nerek. Stymuluje on pracę
nerek oraz działa moczopędnie. Jest także skutecznym środkiem odchudzającym.
Melon jest bogaty w potas.
Pierwiastek ten reguluje ciśnienie tętnicze.
Melon zawiera witaminy z grupy B. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie układu
nerwowego. Poprawiają nastrój i
koncentrację oraz ułatwiają zaspanie. Melon w około 90 procentach składa się z
wody i jest niskokaloryczny.
Melon zawiera cytrulinę. Jest to aminokwas, który uczestniczy w
produkcji hormonu wzrostu. Wspomaga on
również odchudzanie. Melon może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.
Avokado właściwości
odżywcze – zdrowie
Avokado zawiera kwas oleinowy, który obniża
poziom cholesterolu. Przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
Zawiera również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Wspomaga prawidłową pracą serca, a także
wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Avokado jest najkaloryczniejszym z owoców.
Jest
to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Kwasy tłuszczowe obecne w
avokado chronią serce.
W Avokado jest niewiele cukru. Zawiera w sobie likopen oraz witaminy
C, E, A (silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe). Avokado
zawiera również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, który zapobiega wadom
rozwojowym płodu. Avokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina
i zeaksantyna.
Cytrusy
właściwości odżywcze – zdrowie
Cytryny, grejpfruty, pomarańcze oraz mandarynki są źródłem witaminy C poprawiającej
odporność. Cytrusy to również źródło przeciwutleniaczy chroniących organizm
przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarte w owocach antyoksydanty
obniżają poziom cholesterolu i chronią przed infekcjami. Na cytrusy warto
zwrócić też uwagę ze względu na pektyny. Wspierają one odporność, procesy
trawienne, sprzyjają naturalnemu oczyszczaniu organizmu i regulują pracę jelit.
Owoce cytrusowe dostarczają również kwasu foliowego (pozytywnie wpływa na układ
nerwowy) i beta-karotenu (korzystny dla wyglądu skóry). Warto dodać, że dużą
zaletą cytrusów jest ich niska kaloryczność.
Limonka - Witaminy: C, A, E, K, B9, kwas foliowy,
Pomarańcza - Witaminy: C, A, K, B9,
Mandarynka - Witaminy: C, E, B1, B2, B5, B6, kwas foliowy,
Grejpfrut - Witaminy: C, B1, B2, B5, B6.
Ananas właściwości odżywcze
– zdrowie
Jest to źródło cennych witamin, soli
mineralnych i kwasów owocowych. Zawiera witaminę C, kwasy organiczne
oraz związki potasu. Bogaty jest również
w mangan, żelazo i miedź, które zapobiegają osteoporozie. Ananasy są bogate w cukry proste.
Ananas wydziela bromelię, która ma właściwości przeciwzapalne i zapobiega
obrzękom oraz wspomaga rozpuszczanie zakrzepów krwi. Stosuje się ją również
do łagodzenia bólu, obniżania temperatury ciała podczas gorączki i łagodzenia
stanów zapalnych oskrzeli i płuc. Ananas wspomaga procesy przemiany materii, ułatwia trawienie tłuszczów, białek i cukrów i dzięki temu
pomaga w odchudzaniu. Zmniejsza zgagę. Spożywanie ananasa wzmacniania układ
immunologiczny i wspomaga niszczenie zmutowanych komórek rakowych, co może
zapobiec chorobom nowotworowym.
Jagody, borówka właściwości odżywcze
– zdrowie
Jagody i
borówki zawierają:
witaminę A,
witaminę B1,
B2,
witaminę C,
witaminę PP,
kwasy
garbnikowe i kwasy owocowe ( jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy),
składniki
mineralne ( makroelementy ) takie jak potas, fosfor i wapń,
mikroelementy
miedzy innymi cynk, żelazo i mangan,
antocyjany i
glikozydy, karotenoidy, pektyny.
Jagoda może być stosowana w leczeniu infekcjach
moczowych i cukrzycy.
Suszone owoce mają działanie
przeciwbiegunkowe. Świeże jagody i borówki regulujące trawienie.
Witamina A
oraz antocyjany bardzo korzystnie wpływającą na wzrok i poprawiają widzenie.
Antocyjany obniżają również poziom
cukru we krwi.
Owoce te działają przeciwbakteryjnie,
przeciw pasożytniczo. Odtruwają organizm w przypadku zatruć metalami ciężkimi.
Liczi właściwości odżywcze
– zdrowie
Owoc ten to bogate źródło witaminy C. Wzmacnia
organizm i zapobiega infekcjom. Pomaga zwalczać
kaszel i ból żołądka. Zawiera
witaminę E, B6 i kwas foliowy. Liczi zawiera cukry proste dlatego nie
jest polecane w diecie odchudzającej. Spożywanie owocu liczi reguluje ciśnienie
krwi i pracę serca gdyż jest bogaty w potas. Osoby z wysokim ciśnieniem powinny
spożywać ten owoc. Polifenol zawarty w liczi obniża stężenie złego cholesterolu,
a także podwyższa dobry cholesterol i dzięki temu zapobiega tworzeniu się miażdżycy. Liczi zawiera
minerały: wapń, żelazo, magnez , fosfor, potas, sód i cynk.
Truskawka właściwości odżywcze
– zdrowie
Mimo, iż truskawki są słodkie są owocem
niskokalorycznym.
Zawierają błonnik, który usprawnia
perystaltykę jelit. Polecane są dlatego dla osób odchudzających się.
Mają większą zawartość witaminy C niż
cytrusy.
Truskawki bogate są również w witaminę
A.
Zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, PP, żelazo, wapń, potas, magnez.
Zawierają dużo błonnika
dlatego poprawiają trawienie i przemianę materii.
Truskawki wspomagają usuwanie toksyn oraz mają działanie
przeciwzapalne.
Wspomagają leczenie zapalenia zatok i żył oraz urazy sportowców.
Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm.
Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm.
Truskawki powinny w swojej diecie uwzględnić osoby chore na wątrobę,
nerki i reumatyzm.
Mało kto wie a truskawki mają właściwości wybielające dla naszych zębów.
Mało kto wie a truskawki mają właściwości wybielające dla naszych zębów.
Mają działanie bakteriobójcze i leczą
stany zapalne jamy ustnej.
Bazylia właściwości odżywcze
– zdrowie
Rośliny tej powinny unikać
kobiety w ciąży. Zawarte w bazylii
olejki eteryczne i ich składniki mogą niekorzystnie wpłynąć na płód. Bazylii
nie zaleca się także małym dzieciom i osobom z chorą wątrobą.
Bazylia zawiera witaminę
Bazylia zawiera witaminę
A - chroni wzrok oraz
wspomaga rozwój tkanek,
B5 - korzystnie wpływa
na kondycję włosów,
C - chronią organizm przed atakami wirusów,
substancje mineralne:
wapń, magnez, żelazo i potas.
Bazylia łagodzi wysoką temperaturę i rozgrzewa
organizm.
Olejki eteryczne w niej zawarte,
zwłaszcza eugenol, mają aktywne cząsteczki działające przeciwzapalnie. Dentyści
zalecają ją po zabiegach stomatologicznych.
Płukanie gardła wywarem z bazylii oczyszcza
oskrzela i zmniejsza uciążliwy kaszel.
Bazylia
ma działanie podobne do melisy. Poprawia
nastrój, działa przeciwdepresyjnie, zmniejsza nadpobudliwość pomaga zwalczyć bezsenność. W aromaterapii stosowany jest olejek z liści bazylii,
można go również zastosować podczas kąpieli.
Dzięki zawartym w niej garbnikom
przeciwdziała biegunkom. Garbniki działają ściągająco na błony śluzowe przewodu
pokarmowego. Bazylia zapobiega skurczom
żołądka oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Sprawdza się w przypadku niestrawności
i wzdęć. Zapobiega wymiotom i nudnościom oraz wspomaga apetyt. Przyśpiesza
przemianę materii i wspomaga proces odchudzania.
Kompresy z bazylii
pomagają w leczeniu migreny.
Pomaga zmniejszyć opuchliznę i obrzęk
stawów.
Bazylia zalecana jest dla osób
cierpiących na reumatyzm.
Działa ona korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Zawiera flawonoidy czyli barwniki, w których obecne są tzw. Antocyjany. Przeciwdziałają one gromadzeniu się złogów w naczyniach oraz pomagają rozszerzyć tętnice.
Papryka właściwości odżywcze
– zdrowie
Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna.
Witaminy A, B, C i E hamują starzenie się komórek. Bogata
jest też w potas, fosfor, żelazo i magnez.
Sproszkowana papryka poprawia trawienie i pobudza
apetyt.
Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Kapsaicyna zawarta w papryce ma działanie przeciwbólowe
i rozgrzewające.
Wzmacnia odporność.
Spożywanie papryki osłabia szkodliwe działanie złego cholesterolu i
chroni przed miażdżycą.
Jeśli Cię zaciekawiłam zdrowotnymi właściwościami owoców i warzyw przeczytaj jeszcze jaki mają wpływ na naszą skórę.
10 sposobów na zdrowy wygląd przeczytasz tu kosmetyki naturalne
Jeśli Cię zaciekawiłam zdrowotnymi właściwościami owoców i warzyw przeczytaj jeszcze jaki mają wpływ na naszą skórę.
10 sposobów na zdrowy wygląd przeczytasz tu kosmetyki naturalne
Obserwuj mnie na instagram Paris dream
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz