Zdrowo się odżywiam. Jakie zdrowotne właściwości mają owoce i warzywa.


 Jakie zdrowotne właściwości mają owoce i warzywa.

Zmiany w swoim wyglądzie rozpoczynamy na talerzu. Jeśli chcesz zachować młodzieńczy wygląd dłużej powinnaś w swojej diecie uwzględnić owoce i warzywa.

Dla przykładu jagody, truskawki i bazylia wzmacniają włókna kolagenowe i zmniejszają ryzyko powstawania „pajączków” czyli pękających naczynek. Spowalniają także procesy starzeniowe.


Dowiedz się więcej o wybranych składnikach.


Melon właściwości odżywcze – zdrowie

Melon zawiera beta karoten, który wspomaga funkcjonowanie wzroku.
Ponadto beta-karoten pomaga na dłużej zachować opaleniznę.
Odmiany melona o pomarańczowym miąższu zawierają  związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych). Związek ten jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycy.
Melon zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia.
Spożywanie melona wskazane jest w chorobach nerek. Stymuluje on pracę nerek oraz działa moczopędnie. Jest także skutecznym środkiem odchudzającym.
Melon jest bogaty w potas.  Pierwiastek ten reguluje ciśnienie tętnicze.
Melon zawiera witaminy z grupy B. Odpowiadają  one za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.  Poprawiają nastrój i koncentrację oraz ułatwiają zaspanie. Melon w około 90 procentach składa się z wody i jest niskokaloryczny.
Melon zawiera cytrulinę. Jest to aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu. Wspomaga on również odchudzanie. Melon może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.


Avokado właściwości odżywcze – zdrowie
Avokado zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
Zawiera również potas, który reguluje ciśnienie krwi.  Wspomaga prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Avokado jest najkaloryczniejszym z owoców.
Jest to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Kwasy tłuszczowe obecne w avokado chronią serce.
W Avokado jest niewiele cukru. Zawiera w sobie likopen oraz witaminy C, E, A (silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe). Avokado zawiera również witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Avokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.


Cytrusy właściwości odżywcze – zdrowie
Cytryny, grejpfruty, pomarańcze oraz mandarynki są źródłem witaminy C poprawiającej odporność. Cytrusy to również źródło przeciwutleniaczy chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarte w owocach antyoksydanty obniżają poziom cholesterolu i chronią przed infekcjami. Na cytrusy warto zwrócić też uwagę ze względu na pektyny. Wspierają one odporność, procesy trawienne, sprzyjają naturalnemu oczyszczaniu organizmu i regulują pracę jelit. Owoce cytrusowe dostarczają również kwasu foliowego (pozytywnie wpływa na układ nerwowy) i beta-karotenu (korzystny dla wyglądu skóry). Warto dodać, że dużą zaletą cytrusów jest ich niska kaloryczność.

Limonka - Witaminy: C, A, E, K, B9, kwas foliowy,

Pomarańcza - Witaminy: C, A, K, B9,

Mandarynka - Witaminy: C, E, B1, B2, B5, B6, kwas foliowy,

Grejpfrut - Witaminy: C, B1, B2, B5, B6.


Ananas właściwości odżywcze – zdrowie
Jest to źródło cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Zawiera witaminę C, kwasy organiczne oraz związki potasu.  Bogaty jest również w mangan, żelazo i miedź, które zapobiegają osteoporozie.  Ananasy są bogate w cukry proste.
Ananas wydziela bromelię, która ma właściwości przeciwzapalne i zapobiega obrzękom oraz wspomaga rozpuszczanie zakrzepów krwi. Stosuje się ją również do łagodzenia bólu, obniżania temperatury ciała podczas gorączki i łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc. Ananas wspomaga procesy  przemiany materii, ułatwia trawienie tłuszczów, białek i cukrów i dzięki temu pomaga w odchudzaniu. Zmniejsza zgagę. Spożywanie ananasa wzmacniania układ immunologiczny i wspomaga niszczenie zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec chorobom nowotworowym.  


Jagody, borówka właściwości odżywcze – zdrowie
Jagody i borówki  zawierają:
witaminę A,
witaminę B1, B2,
witaminę C,
witaminę PP,
kwasy garbnikowe i kwasy owocowe ( jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy),
składniki mineralne ( makroelementy ) takie jak potas, fosfor i wapń,
mikroelementy miedzy innymi cynk, żelazo i mangan,
antocyjany i glikozydy,  karotenoidy, pektyny.

Jagoda może być stosowana w leczeniu infekcjach moczowych i cukrzycy.
Suszone owoce mają działanie przeciwbiegunkowe.  Świeże jagody i  borówki regulujące trawienie.
Witamina A oraz antocyjany bardzo korzystnie wpływającą na wzrok i poprawiają widzenie.
Antocyjany obniżają również poziom cukru we krwi.
Owoce te działają przeciwbakteryjnie, przeciw pasożytniczo. Odtruwają organizm w przypadku zatruć metalami ciężkimi.


Liczi właściwości odżywcze – zdrowie
Owoc ten to bogate źródło witaminy C. Wzmacnia organizm i zapobiega infekcjom. Pomaga zwalczać kaszel i ból żołądka. Zawiera witaminę E, B6 i kwas foliowy. Liczi zawiera cukry proste dlatego nie jest polecane w diecie odchudzającej. Spożywanie owocu liczi reguluje ciśnienie krwi i pracę serca gdyż jest bogaty w potas. Osoby z wysokim ciśnieniem powinny spożywać ten owoc. Polifenol zawarty w liczi obniża stężenie złego cholesterolu, a także podwyższa dobry cholesterol i dzięki temu zapobiega tworzeniu się miażdżycy. Liczi zawiera minerały: wapń, żelazo, magnez , fosfor, potas, sód i cynk.


Truskawka właściwości odżywcze – zdrowie
Mimo, iż truskawki są słodkie są owocem niskokalorycznym.
Zawierają błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit. Polecane są dlatego dla osób odchudzających się.
Mają większą zawartość witaminy C niż cytrusy.
Truskawki bogate są również w witaminę A.
Zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, PP,  żelazo, wapń, potas, magnez.
Zawierają dużo błonnika  dlatego poprawiają trawienie i przemianę materii.
Truskawki wspomagają usuwanie toksyn oraz mają działanie przeciwzapalne.
Wspomagają leczenie zapalenia zatok i żył oraz urazy sportowców.
Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm.
Truskawki powinny w swojej diecie uwzględnić osoby chore na wątrobę, nerki i reumatyzm.
Mało kto wie a truskawki mają właściwości wybielające dla naszych zębów.
Mają działanie bakteriobójcze i leczą stany zapalne jamy ustnej.


Bazylia właściwości odżywcze – zdrowie
Rośliny tej powinny unikać kobiety w ciąży.  Zawarte w bazylii olejki eteryczne i ich składniki mogą niekorzystnie wpłynąć na płód. Bazylii nie zaleca się także małym dzieciom i osobom z chorą wątrobą.
Bazylia zawiera witaminę
A - chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek,
B5 - korzystnie wpływa na kondycję włosów,
C  - chronią organizm przed atakami wirusów,
substancje mineralne: wapń, magnez, żelazo i potas.

Bazylia łagodzi wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
Olejki eteryczne w niej zawarte, zwłaszcza eugenol, mają aktywne cząsteczki działające przeciwzapalnie. Dentyści zalecają ją po zabiegach stomatologicznych.
Płukanie gardła wywarem z bazylii oczyszcza oskrzela i zmniejsza uciążliwy kaszel.

Bazylia ma działanie podobne do melisy. Poprawia nastrój, działa przeciwdepresyjnie, zmniejsza nadpobudliwość  pomaga zwalczyć bezsenność. W aromaterapii stosowany jest olejek z liści bazylii, można go również zastosować podczas kąpieli.

Dzięki zawartym w niej garbnikom przeciwdziała biegunkom. Garbniki działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Bazylia zapobiega skurczom żołądka oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Sprawdza się w przypadku niestrawności i wzdęć. Zapobiega wymiotom i nudnościom oraz wspomaga apetyt. Przyśpiesza przemianę materii i wspomaga proces odchudzania.

Kompresy z bazylii pomagają w leczeniu migreny.

Pomaga zmniejszyć opuchliznę i obrzęk stawów.

Bazylia zalecana jest dla osób cierpiących na reumatyzm.

Działa ona korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Zawiera flawonoidy czyli barwniki, w których obecne są tzw. Antocyjany. Przeciwdziałają one gromadzeniu się złogów w naczyniach oraz pomagają rozszerzyć tętnice.


Papryka właściwości odżywcze – zdrowie
Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna.
Witaminy A, B, C i E hamują starzenie się komórek. Bogata jest też w potas, fosfor, żelazo i magnez.

Sproszkowana papryka poprawia trawienie i pobudza apetyt.

Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Kapsaicyna zawarta w papryce ma działanie przeciwbólowe i rozgrzewające.
Wzmacnia odporność.
Spożywanie papryki osłabia szkodliwe działanie złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą.

Jeśli Cię zaciekawiłam zdrowotnymi właściwościami owoców i warzyw przeczytaj jeszcze jaki mają wpływ na naszą skórę.
10 sposobów na zdrowy wygląd przeczytasz tu kosmetyki naturalne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz